ingyenes webstatisztika
     
 


A gerinc és hát problémái

Magyarországon sokan szenvednek tőle, főleg aki fizikai munkát végez vagy a sportolók. A legjobb esetben tud segíteni egy csontkovács. Jó ára van egy ilyen kezelésnek, mindössze 20-30 perc 5000-7000 forint is lehet a fővárosban, vidéken ugyanez 3000-5000 körül van. Ha szeretünk utazni és van időnk, ennyi erővel egy kis városnézegetéssel egybe is köthetjük a programot. Na, de komolyra fordítva a szót, általában nem ússzuk meg egy kezelésből a dolgot, előfordulhat, hogy 8-10 alkalomra is „hivatalosak” leszünk. Ritka, aki csak egyszer megy el csontkovácshoz, mivel az emberek hanyagolják vagy nem veszik észre a problémát idejében, ezért az izmok is meggyengülnek a csont körül és amíg visszarakják nagyon jó érzés, de lehet megint el kell menni, mert az izmok még nem elég erősek ahhoz, hogy a helyén tartsák. A másik ok a meszesedés.

Az elején ortopédust, gerincsebészt vagy reumatológust keresünk fel. Megvizsgálják a mozgásterjedelmeket, reflexeket, izomerőt. Megfigyelik a tartást, járást és érzékeny pontokat.
Megérdeklődik a vizelet és a széklet ürítéssel van e problémájuk. Ha szükségesnek látja, kér egy röntgen vizsgálatot, ha nagyobb baj van MRI, Ct, izotópos vizsgálatot is elrendelhet.

Kezelése gyógymasszőr, gyógytornász, életmód-tanácsadás javaslatával történik, valamint lehet kapni fájdalomcsillapító géleket, vagy gyógyszereket. Felhívják a figyelmet a betegség kiváltó okaira, megelőzési lehetőségeire. Ha esetleg krónikus, lelkileg is segítséget nyújtanak. Ha súlyos az eset infúzió, infiltrációs vagy epiduráliás kezelés is szóba kerülhet. Ma már egyre jobban terjed el újra a fűző, ami sorvasztja az izmokat, ahelyett, hogy erősítené.

Ha már műtétre szorul az ember, a porckorong részleges vagy teljes eltávolítására számíthat, így megszüntetik az ideg nyomását. A módszerrel eltolják az idegeket és kivágják a porcot. Néhány napos megfigyelés szükséges. Van más módszer is. Az egyikben porckorongot feloldó vegyületet fecskendeznek. A másik lézeres kezelés. Ez utóbbi kettő még sok kérdést hagy maga után.

Megelőzni e bajokat csak úgy lehet, ha odafigyelünk a testtartásra, nem gerincből emelünk, megfelelően támasztjuk alá a hátunkat, ha leülünk. Aki nagy súlyokat emel fel egyenes háttal comból tegye azt. Az úszás meg kifejezetten ajánlott hátfájásosoknak. Ne dohányozzunk, nem kap elég vért a porckorong, gátolja a csont anyagcseréjét és kialakulhat csontritkulás is.

Ha érzünk valamilyen fájdalmat, ne habozzunk megfigyelni magunkat, mert az lehet akár egy komolyabb probléma is, amit kezelni kell. Előfordulhat, hogy nem is ott érezzük a fájdalmat ahol van a baj. Ez a test beidegződése miatt van. Ha zsibbad, fáj, izomgyengeséget érzünk, reflexkiesést tapasztalunk mindképpen kérdezünk meg egy orvost a lehetőségekről.