ingyenes webstatisztika
     
 


Alapozó edzés kezdőknek

Az alapozó edzés férfiaknak csak az első „fázisban” elegendő, később ahhoz, hogy fejlődni tudjunk elengedhetetlen a váltás másik fajta edzés típusra.

Az alapozó edzésen tapasztaljuk saját testünk bíróképességét izmonként és izomcsoportonként. Ha már edzünk, akkor érdemes szériákban - ismétlésekben - dolgoznunk, azzal is jobban fejlesztjük az izmokat, több aminot termel és vérbőséget okoz az adott területen. A szériában végzett gyakorlatot meghatározza, hogy tulajdonképpen mire is gyúrunk. Van aki szálkásítani, fogyasztani vagy éppen vastagítani akar. A több hasonló gyakorlat egy „menetben” fogyaszt. Ezt kb. 15-20 x 4-es széria. Ez már elég ok a kifáradásra, és ezt mindegyik mozgás csoportnál ismételjük meg. Ekkor áll be az izom és kezd fogyni a zsír. A sok ismétlésbe azért kell hagyatkozni, mert a zsír, mint vésztartalék használódik fel a szervezet számára, elsőnek az izmokat kezdi lebontani. A kevesebb ismétlésben már szálkásítást érünk el, kisebb súlyt használva. Vastagítani már nagy súllyal és kevesebb széria számmal lehet.

Na, hát ezen már átmentünk, akkor jöhet maga az edzés, voltaképpen mi is az, hogyan működik, milyen a felépítése.

Az elején mindenki kap egy „sablon” tervet. Ez még a magán edzőnél is így van, mert még nem tudjuk, hogy mi a legjobb számunkra és tesztelnünk kell önmagunkat. Általában egy héten 3 edzés van, de van ahol azt mondják, egy nap edzés, egy nap pihenő. Kinek hogy...

Az elején izomcsoportokra edzünk. Az első két edzés a felső testre, a 3. pedig a lábra és fenékre összpontosít.

Az első edzésnapokon mindent ki kell próbálni, hogy leteszteljük magunkat. A legtöbb esetben ez így van. Egy vagy két hét után váltunk izomcsoport edzésre.

Most jutottunk el az első „rendes” edzésnapra, ahol már tudatosan készülünk izmosabbnak vagy vékonyabbnak lenni. Már tudjuk, mi jó nekünk, mennyit bírunk. Kezdjük a mell és tricepsz fejlesztésével. Ezeket azért jó egyszerre edzeni, mert egybevág a kettő. Ha ellentétes izmokat is elkezdenénk gyötörni, akkor az egésznek nem lenne semmi értelme, hiszen szinte visszadolgoznánk és nem lenne sok haszna.

Bár erősödnénk, de nem olyan módon, ahogy akarnánk valójában.