ingyenes webstatisztika
     
 


Amikor változtatni kell az edzésen

Kérdés

Tiszteletem! Tanácsot szeretnék kérni. Másfél éve edzek. 95 kiló vagyok és körülbelül ekkora súllyal nyomok fekve is 5x6 szériába. Már régóta nem fejlődtem semmiben, se a testsúlyom, se a súly amit nyomok. A kérdésem az lenne, hogy milyen szériákat csináljak? Azt tanácsolták hogy lehet kevés az a 6 ismétlés, vegyek lejjebb a súlyból hogy 8 ismétléssel edzek, vagy piramis módszer? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Szia K.J.!

Valóban nem kivételes az eset, hogy egy idő után az ember bármennyit is edz, nem fejlődik. Ennek oka, az izmok már beálltak, vagyis elérted a maximumot azokban az izomcsoportokban. Szerencsére van gyógymód a fejlődésre.

Az egyik lehetséges út az étrend megváltoztatása. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor az edzés technikádon vagy programodon kell változtatni. Egy nagyon jó módszer van rá. Mivel milliónyi edzésterv van, könnyen válogathatsz közöttük. Teljesen más edzés programot válassz, így megedzed azokat az izmokat, amiket addig kevésbé terheltél. Mivel az izmok csoportokat alkotnak, ezért nem fogod elveszíteni az eddig felfejlesztett idomokat, szóval ezért ne aggódj. A szériában is változtatni kell. Van olyan profi, aki kicsi súlyokat többször emel ki, más pl: Arnold S. 1-2 ismétlést végzett. Ezt igazából neked kell kiválasztani, de a legjobb, ha kb.: 6 havonta váltasz tervet, így folyamatos lesz a fejlődés.