ingyenes webstatisztika
     
 


Anatómiai áttekintés

Tisztelt testépítő vagy aziránt érdeklődő!

Talán nem is kell nagyon megmagyaráznom, hogy miért kell ez a rovat, hiszen elég annyit tudni, hogy milyen súlyt meddig, hányszor és hogyan emeljük, vagy éppen mit együnk, milyen a leghatásosabb étrend-kiegészítő.

Én arra gondoltam mégis, az izmokon túl érdemes ismerni a teljes testünk működésének titkait, hiszen annál jobban tudjuk kiválasztani a számunkra megfelelő edzéstervet, kiegészítőt stb. Itt már az elején érdemes megemlítenem, hogy a „természetes” edzés, vagyis akik nem szednek semmilyen kiegészítőt, a sejtjeik az edzés során termelődnek, míg akik szteroidoznak, csak puffasztják a sejteket. Ennek előnye a hátránya is, hiszen amíg a natúr edzésprogramot végző testépítő lassabban és kevesebb eredménnyel edz, viszont tartósabb izomszövet alakul ki, addig aki szerekhez nyúl, gyorsan és látványos eredményeket ér el, viszont amint abbahagyja, szinte hihetetlen gyorsasággal visszafejlődik, akár több év munkája alig egy hónap alatt. Tehát érdemes végiggondolni a kezdőknek, melyiket vállalja.

Persze itt nem csak arról van szó, hogy aki edz az erős lesz, sok szerepe van a genetikának is. Nem biztos ugyanaz az eredmény ugyanannyi ráfordítással, van aki tényleg alig tud meghízni, vagy lefogyni, vagy egyszerűen a testfelépítése nem e sportnak a megfelelő. A testépítésben eltöltött évek alatt láttam már mindegyik típusát a fent említetteknek.

Ép test ép lélek!

Miből áll a testünk? Az élet feltételeinek kialakulása nem más, mint a protoplazma létrejötte. A víz és széndioxid molekuláinak kapcsolódása. Ezekből fehérjeszerű molekula alakult ki, ebből lett a sejt. A sejt az összes élőlény alapeleme. A természetben ez a legkisebb egység ami szaporodásra és anyagcserére is képes. Vannak olyan élőlények amelyek csak egyetlen sejtből állnak pl. baktériumok, egysejtű állatkák. A fejlettebb élőlények már több sejtből organizálódnak össze pl. emberek. Számoljuk ki, hogy 100 billió sejt a 10-nek hányadik hatványa lehet. Elképesztő eredményeket kapunk, mi minden kell egy ember megfelelő működéséhez.

A sejt-elméletet 1837-ben egy cseh tudós írta le. Ekkor vették észre, hogy milyen fontos szerepet játszik az öröklés. Latin elnevezése érdekes lehet: cellula, ami „kis szobát” jelent. A cellulák képesek önfenntartásra, osztódásra és tápanyag felvételére-leadására.

Miből áll a sejt?

  • örökítőanyag-ez egy fontos összetevő, a sejtmagban van a DNS
  • sejtplazma
  • sejthártya
  • sejtfal
  • sejtközpont
  • mitokondrium
  • színtest
  • ostor
  • csilló
A sejtek alkotó elemeit két részre bontjuk: protoplazma és nem protoplazmatusuk. Az első az élő részei a sejtnek, a második az élettelen.

Ennyit akartam elmondani a kedves olvasóknak az élet alapjairól. Most egészen apró makroszkópos leírásból ugorjunk egyenesen a makroszkopikus leíráshoz, amit már szabad szemmel is láthatunk!