ingyenes webstatisztika
     
 


Ásványvíz

Az ásványvíz egy örök kutatási téma, mindig fedeznek fel új előnyös avagy hátrányos tulajdonságot vele kapcsolatban. Magyarországon kb. 40 ásványvíz cég van az USA-ban meg 800.

Magyarföldön kb. 100 kutat ismerünk, ebből 40 körüli amit üzletileg hasznosítanak.

Miért olyan nagy ipar a víz? A kutatók szerint ez egy természetes, ténylegesen szomjoltó folyadék. Jó az íze, tele van több ásványi anyaggal és nyomelemmel, amit már a reklámokból is fújunk. Egészségi állapotunk tekintetében igyunk ásványvizet, mert helyreállítja az elektrolit-háztartást és az ásványi anyagok, mint vitaminok hatnak az emberi szervezetre.

Üzemenként 500-2000-ig terjed az ásványi anyag tartalma a vizekben.

Az ásványvíz természetes élelmiszerként regisztrálták és értéknek számít, mivel teljesen tiszta, mentes a szennyeződésektől, ember nem avatkozott bele semmifajta módszerrel vagy szerrel.

Persze nem úgy működik, hogy valaki felfedez egy forrást és az megérdemli a természetes ásványvíz jelvényt. Előbb az Országos Gyógyhegyi és Gyógyfürdőügyi Igazgatóság kell megvizsgálja.

Követelményben szerepel: védett vízadó helyről származik, eredendően tiszta és nincs benne semmifajta szennyeződés, ismert és állandó összetétele van, összetevői csak meghatározott mennyiségben fordulnak elő és kedvező az egészségre. Tilos kezelni és csak szén-dioxidot lehet adagolni hozzá.

A víz valamelyest különbözik ettől. Ami a csapból folyik, összetétele nem ismert! Fizikailag, biológiailag és kémiailag tisztítják. Meg kell felelnie az elvárt értékeknek, amik vigyáznak a fogyasztók és a környezet egészségére. Háztartási felhasználása után kapja az ivóvíz minősítést. Annyi vegyi anyagot tartalmazhat, ami még nem lehet káros az emberi szervezetre, mint a klór és a lóramin vegyületek. Bár nem túl sokat, de tartalmaz ásványi anyagokat az ivóvíz is.

Az ásványvíz alkotó elemei a magnézium, nátrium, kalcium, hidrogén-karbonát, klorid, szulfát. Azt kérdezik sokan, vajon mennyi ásványi anyag bevitele ajánlott naponta? Valójában nincs korlátozva, mindenki annyi ásványvizet iszik, amennyit szeretne.

Összetételét tekintve a kalcium erősíti a fogakat, idegrendszert és csökkenti az allergiás reakciót. A magnézium koncentráló képességet javítja, enyhíti a gyulladásokat és állóképességet is növeli.

Nem pénzkidobás, hiszen nem kezelik semmifajta anyaggal, mint a csapvizet, nyugodtan fogyaszthatók bármekkora mennyiségben.