ingyenes webstatisztika
     
 


Ásványvíz alkotóelemei

Kalcium

A kalcium vesz részt az ember szervezetének építésében. A csontokban 99%-ban található az ásvány, de a testnedvekben és a szövetekben is ionosan és fehérjéhez kötve található meg. Fontos feladat jutott számára, mivel segít a vér alvadásában. Sok élettani funkció szabályzásában vesz részt pl.: ideg vagy az izom érzékenység. A kálium antagonistája, hiszen ha az arány 1:2 alá megy, akkor asztmás roham vagy sokkos állapot is előfordulhat. A testünk kb. 1000 mg-ot igényel naponta. Ha kálium hiány lép fel, akkor tapasztalunk görcsöt, és hatással van a csontok mész- és fehérje szabályzásában. Egy ásványvíz 30-280mg kálcium/litert tartalmaz.

Kálium

Kálium a világ leggyakoribb eleme, mégis a vizekben ritka. A testünkben 148 g, mint a nátrium. Antagonistája a nátriumnak és a kálciumnak. A sejtekben az ozmózisnyomást szabályozza. Segít az idegeknek és a sav-bázis egyensúly szabályozásában, valamint a fehérje- és a glikogén egyensúlyának megőrzésében. Nem is kell sok kálium, csupán 3,5 gramm is elég ezek fenntartásához. Akinek kálium hiánya van izomgyengeséget, görcsöt, vérnyomáscsökkenést, keringési zavart, bélrenyheséget érezhet és még a vesét is megzavarhatja. Az ásványvizekben nincs túl sok, csak 0-15 mg/liter, így nem az ásványvízből nyerjük ki a szükséges mennyiséget, de azért adunk hozzá valamennyit.

Magnézium

A magnézium szintén elengedhetetlen biogén elem. Jó estben 20-30 gramm van nekünk, ebből 60%-a csontokban van. A többi mennyiség vérben, izomban és májban keresendő. Izom és szívizom működésre van jó hatással. Ha nem kapunk elég magnéziumot érelmeszesedéssel, álmatlansággal, görccsel, szédüléssel, fejfájással és ingerlékenységgel fizethetünk érte. Szükséges napi adag a magnéziumból 300-400 mg, de aki megerőltető munkát végez 400-500 mg-ot érdemes elfogyasztani. Egy ásványvízben 10-60mg/liter van.

Nátrium

Nátrium ozmózisnyomás és vízegyensúlyra kitűnő segítő, sőt még szállítási folyamathoz is alkalmas néhány esetben és még a glükózt is jobban felszívatja. Kb.:100 grammot tartalmazunk. Túl sok nátriumot ne vigyünk be, mert ödémásak lehetünk tőle és magas vérnyomást okozhat. Naponta dobjuk be 2 grammot. Aki savtúltermelésben vagy görcsökben szenved jó ha bevisz ebből egy kicsit többet.