ingyenes webstatisztika
     
 


Bicepsz

Nem fogjátok elhinni, de ez a cikk a férfiaknak szól. Ők szeretnek bicepszre gyúrni a maguk és a hölgyek örömére a strandon. A bicepsz az egyik legfeltűnőbb izom, ami látszik még a póló alatt is, ezért egyből az alapján mérik le az emberek milyen erősek is vagyunk.

Na persze ez azért nem olyan egyszerű, mert egy bicepsz lehet szép formás, inkább amolyan „szépfiús”, de lehet nagy, tekintélyt parancsoló, ámde nem olyan formás is mondjuk egy kis zsírral töltve. Na persze, kinek mi tetszik, mit hoz ki magából és egyáltalán milyen a szervezete.

Még a bicepsz növelése is lehet rafinált, hiszen még az ilyen egyszerű gyakorlatoknál is számít, milyen szériát mikor és hogyan végzünk. Persze megtanulni annál könnyebb, szóval nincs ezzel semmi gond.

Elsőként felvesszük az alapállást. Ha lehetőségünk van, akkor tükörrel szemben, mert akkor látjuk is mit csinálunk. Leengedjük mindkét karunkat, kifelé fordítjuk a tenyerünket és csak az alkart felfelé húzzuk. Mind a kettő kéz együttes mozgására szükség van. Nem kapkodunk, vigyázunk az ízületekre. Ha már tudjuk hányszor akarjuk csinálni, akkor izomnöveléshez kevesebb 3x8-at, formáláshoz és szálkásításhoz pedig 4x10-et vagy 5x10 is lehet. Azért írok több lehetőséget, mert ez nem dogma. Változtatni lehet. A lényeg az ütem és a széria tartása.

Második gyakorlatként váltva emeljük fel a súlyzót, de immáron kalapács fogásban. Ez adja meg a keresztmetszetes formáját. Szintén annyit csinálunk, mint az első szériában.

A 3. mozgásnál oldalirányú gyakorlatot végzünk, ez megadja az izom hosszúságát és az oldalirányú feszítés még kiemeli a csonttól.

A 4. helyzetben törzsünket előre helyezzük, térdünket enyhén behajlítva, karunkat oldalra emeljük, ha jól csináljuk a gyakorlatot, még a lapockát is érezni lehet. Ezt lehet felváltva is végezni.

Az 5.-nél leülhetünk
, de nem pihenni, hanem a könyököt a térdhez támasztva végezni a bicepszezést. Egyszer egyikkel 1x8, vagy 10-et az előzőkhöz viszonyítva, majd a másikkal, és ezeket 3-4-5 alkalommal. Ebben a gyakorlatban az a jó, hogy nem tudunk csalni, mert a térd támasztja a könyököt, így nem tudjuk kiemelni, hogy segítsünk a bicepsznek.

A 6. és egyben utolsó gyakorlatnál javaslom a francia rudat. Ez egy hullámos 10 kg-os rúd, melyre annyi súlyt helyezünk fel, amennyivel tudjuk csinálni a szériát. Itt meglátjuk, mennyivel dolgozik jobban a egyik kar a másiknál. Sőt, nagyobb terhet is elbírunk, egyszerre két kézzel, mint kézivel összesen.