ingyenes webstatisztika
     
 


C- vitamin

Ebben a részben megismerhetitek a c-vitamin tulajdonságait, megtudjátok milyen fajta hatása van, milyen érdekességek terjengenek, mire hatnak és milyen célt szolgálnak. Még 1910-es években kezdték feltárni a vitaminok szerkezetét. Egy időben az A-, E,- ,C- és B-vitaminokat.

C-vitamin: ahogy az lenni szokott manapság, egyre jobban hangoztatják, mennyire kevés C-vitaminhoz jut az átlag ember, de persze túl sokat se lehet használni, hiszen az meg káros is lehet az egészségre. Azért semmi gond, eléggé sok C-vitamin kell ahhoz és jó ideig, hogy tényleg bajunk legyen, de onnan már tényleg nehéz segíteni, ha bekövetkezett a baj.

Több tanulmány is foglalkozik azzal, mégis mennyit fogyasszunk el mondjuk naponta. Az átlag eredmények alapján 250-500 mg az ajánlott. Ez már lényeges betegségeknél csökkenti a kialakulási esélyt pl: szív- és érrendszer, rákos betegségeknél stb.

A beszedhető mennyiség viszont tényleg egyéni, mivel a szervezettől és a betegségtől is függ a mennyiség. Van olyan kutató, aki azt állítja a napi 10 már emeli a rákos megbetegedések idejét . A jókora adag aszkorbinsav jót tesz az immunrendszernek is. Ami esetleg már sok a szervezetnek, mivel könnyen oldódik, egyszerűen távozik a szervezetből. Az emelt adaggal a vérplazma szintje megduplázódott.

Ha valaki szennyezett városban lakik, dohányzik, az nyugodtan szedhet napi 1000 mg-ot
, sőt dohányosok esetében minden elpöfékelt szál mellé 50 mg-ot nyugodtan lehetne. Sőt, azt mondják úgy kéne árusítani mint a cukrot vagy lisztet.

Figyeljünk oda az adagolásra, mivel 2-3 óra alatt kiürül a szervezetből
, vagyis ne szedjünk be túl nagy adagot, mert akkor csak elpocsékoljuk.

Érdekes, hogy az állatok maguk állítják elő a C-vitamint, mi erre sajnos nem vagyunk képesek, ezért ha C-vitamin hiányunk van, könnyen lerakódhat az érrendszer ami szívrohamhoz vezet. Fontos szerepet játszik a csontok, bőr, immunrendszer, szív egészségének megőrzésében. Továbbá elengedhetetlen a folsav átalakításához, ami a vas felvételéhez játszik szerepet.

Néhány neves tudós 1-10 gramm C-vitamint is szednek naponta! Szent-Györgyi Albert 80 éves korában 1 grammról 8 grammra emelte adagját naponta mikor tüdőbajos lett és hamarosan felépült.

A c-vitamin hiánya a skorbut.

Jellemzői

Kiszáradt bőr, emésztési zavar és fogínyvérzés. Ha valakinek évekig c-vitamin-hiánya van, megemelkedik a rák és szívroham kockázata: érelmeszesedés!

Figyeljünk oda magunkra, mert egy apró figyelmetlenségért nagy árat fizetünk.