ingyenes webstatisztika
     
 


Csontvázrendszer

A csontvázrendszer téma bőven kitesz egy külön cikket, persze, még akár egy egész rovatot is. Természetesen, itt megpróbálom bemutatni, hogy milyen csontok merre helyezkednek el és milyen funkciót töltenek be az emberi test működésében. Azt mindenesetre érdemes tisztázni, hogy az izmok mozgatják az embert, a csontok meg passzív szerepet vállalnak benne.

Koponya

Kezdem fentről lefelé a koponyával. Érdekes tény, a koponya egynek látszik, mégis 22 darabból áll. Ezeket két csoportra osztották: arc csontjai és agykoponya csontjai. Az agykoponya védi az agyat az ütődésektől, de közben arra is figyelni kell, hogy a belső részben vannak apró csontnyúlványok amik ilyenkor karcolják az agyunkat. Annyira azért nincs biztonságban, sőt nem tölti ki teljesen a teret és ütődéskor ide-oda dobálódik. Az agyat 8 darab csont védi, amik varratokkal kapcsolódnak egymáshoz. Néhány páros, néhány páratlan. Az arckoponya csontjai nagyrészt párosak, ezek alakítják az arcunkat.

Gerinc

Gerinc, melyet csigolyák alkotnak a test oszlopának szokták hívni. Egyesek szerint nem a legmegfelelőbb kifejezés, mert az oszlop egy merev egyenes dolgot jelent, a gerinc meg se nem egyenes, se nem merev, nagyon hajlékony. Az agykoponyából egészen a medencéig tart és 26 csigolyából áll. A gerinc védelmezi a gerincvelőt a fej és törzs súlyát az alsó végtagokra osztja. 3 részre van osztva: nyak 7 csigolya, hát 12 csigolya, ágyéki 5 csigolya. Ezután még farcsont és keresztcsont jön.

Mellkas

Mellkas, mely 12 borda és 12 csigolyából tevődik össze. Megvédi a szívet és tüdőt, mindemellett rugalmas, hisz a lélegzéshez is mozgást végez. A szegycsonthoz porccal kapcsolódnak. Megkülönböztetünk valódi-, ál- és lengőbordákat.

Váll, felkar, alkar és kéz csontjai

A váll két csontból épül fel: kulcscsont és lapocka, ezekhez illeszkedik gömbízülettel a felkar, mely könyöknél illeszkedik a sing-, és orsócsonthoz. A két utóbbi már az alkarhoz tartozik. A kéztőcsontok 7 részből állnak, majd a kézközép-, és ujjperccsontok. A kezekben 50 csontnál is több van.

Medence

Medence köti össze a törzset és az az alsó végtagokat. Ez a legnagyobb csontunk. A férfi és női medence különbözik az utód világra hozatala céljából.

Lábak

Lábak csontjai: 3 csont alkotja, comb, ami belemegy a térdízületbe, onnan kétfelé ágazik a síp-, és a szárkapocs csontok amelyek a bokában végződnek. A lábfejek 26 csontból állnak: sarok-, köb-, ugrócsonttal folytatódik, majd ékcsont és lábközépcsontok majd ujjperccsontok.

Hát ezzel a kis felsorolással szerettem volna bemutatni a legfontosabb csontok elhelyezkedését az emberi testben.

Ne felejtsétek el, hogy a csontok közti ízületek szintén sérülékenyek. Edzés közben ne emelgessük túl intenzíven a súlyokat, mert tönkreteszi azokat. Minden mozgást a neki megfelelő sebességgel kell elvégezni és természetesen minden edzés előtt melegítsünk be minden ízületet, ezzel elkerülhetjük a sérülést. Alapjában egy jó 20 perc kell míg az ízületek jól kilazulnak, akkor lehet biztonságosan edzeni. Ha esetleg fájlaljuk a csuklónkat vagy könyökünket ne erőltessük, lehet elég ha bekenjük valamilyen géllel és pihentetjük.

Amennyiben nem foglalkozunk csontjaink és ízületeink védelmével és intenzíven sportolunk, bizony néhány év alatt be is fejezhetjük „pályafutásunkat”.