ingyenes webstatisztika
     
 


Edzések

Ez a rovat az edzéseknek lett szentelve, már ha ilyen egyszerűen akarom magam kifejezni. Az edzés lehet hobbi és életforma egyaránt.

Nincs olyan edzés, ami mindenkinek megfelel, de egy biztos, mozogni érdemes, és kell, hogy egészségesek legyünk, mivel ép test = ép lélek. Bizony. Ezt már évezredek óta tudják, sőt most egyenesen reklámozzák. Ha egészségesek akarunk lenni vagy maradni, akkor a táplálkozás mellett fontos a rendszeres mozgás lehetőségeinkhez mérten.

A kondizás kisebb városokban olcsóbb, akár 400 forint is lehet edzésenként, de a fővárosban nagyítóval kell keresni az olcsóbb helyeket. Eddig a legolcsóbb 600 forintba kerül per alkalom és a belvárosban található. Persze Budapesten átlagosan 1000 forint körül vannak az alkalmi árak, de kapunk is érte szép, tiszta, igényes nagyon jól felszerelt helyeket, néha szaunázási lehetőséggel egybekötve. Azonban, ha még ez is kevés lenne, van négyszer annyiért is konditerem, viszont ott már edző is jut ránk, saját táplálkozás szakértő meghatározza mi a legjobb étel számunkra, és ezen felül nem csak szauna, hanem jakuzzi, élményfürdők is várnak ránk, napozó, akár ingyenes parkolás és gyerekmegőrző. Bár az már nem is kifejezetten kondi terem, hanem inkább wellness.

Az ár nem feltétlenül határozza meg a színvonalat, de eget rengető különbség nincs, csak egy-két plusz. Ha valaki külföldön akar edzésre menni, ott is van mit válogatni, de kétszer annyiba kerül nagyjából hasonló színvonal.

Mivel a belvárosban egymást érik az edzőtermek, megvan a versengés a kedves vendégért, ezért több helyen az első edzés ingyenes. Van ahol regisztráció ellenében, de úgy is megéri kipróbálni, mert az még nem tesz kötelezővé semmit.

Az első edzéseken, mint kezdők, a legfontosabb a jó bemelegítés.


Minden izmot és ízületet járassunk be, így elkerülhető a sérülés. Ezután az első egy-két héten nyugodtan próbáljunk ki mindent, nem kell edzéstervhez ragaszkodnunk, mert az elején még csak teszteljük az erőnket. Nagyjából azt érdemes tudni ilyenkor, hogy ne kapkodjunk, normális ütemben szériázzunk, mert tönkreteszi az ízületet és izmot sem épít, csak gyorsan lebontja a cukrot és nem égetünk még zsírt sem.

A hasazást mindig edzés végére hagyjuk
, mert közbe iktatva csak elfáradunk, miközben a végére hagyva ugyanannyi erővel tudunk rá dolgozni, mint edzés közepén.

A lábmunka is a hét végére maradjon, vagy ha keveset tudunk járni, akkor hagyjuk edzés végére, szintén hasonló okok miatt.

Mindenből szériát érdemes csinálni, akkor fejlődik az izom. A fogyasztásos „merényleteket” csakis úgy érdemes, ha kis súllyal vagy anélkül végezzük és minél többet. A hasi gyakorlatoknál, ha tudsz 30-at megcsinálni, csináld is meg. Nem érdemes hasazni mondjuk 2x3-as szériában, nem fogyaszt semmit.

Tehát ezeket figyelembe véve nézzük meg a többi edzéstervet és nagyjából szűrjük ki a nekünk valót.
A fogyás vagy izomnövelés terve eléggé más, vegyünk minden apróságot figyelembe.