ingyenes webstatisztika
     
 


Életmód

Sok fajta egészséges életmód tanácsadás program és ötlet létezik, de van néhány pont, amiben mindig is egyet értettek. Ez pedig a helyes táplálkozás, a mozgás, a mértéktartás, a stressz kerülése.

Táplálkozás

Ne feledjük, jó a diétázás, de nem mindegyik diéta jó, amit reklámoznak. Sok diéta elfelejti azt a fontos dolgot, hogy bizony minden tápanyagra szüksége van az embernek, csak a megfelelő étrendet kell követni, a megfelelő mennyiségben és időben. Van ahol az mondják ne együnk húst, közben a húsban olyan építő anyagok vannak, amik fontosak a szervezet számára. Máshol a mozgást nem is említik, csak a diétázást, „kevés-evés” programot, holott nem attól fogunk egészséges fogyni, hanem a mozgás által szabadulunk meg a fölöslegtől, hiszen a test előbb az izomból épít le, nem a zsírból. Ha valaki mozgás nélkül akar lefogyni, akkor nem lesz olyan formás és arányos a teste, mert zsír még marad rajta. Megint egy másik diéta program azt hirdeti, hogy szét kell választanunk napra leosztva a kajákat, holott mindegyikre szükségünk van, különben hiánybetegség fog jelentkezni. Ami pedig a hitelességüket illeti, sajnos sok helyen pont orvos ajánlja a receptet, holott még nem is bizonyított az állítása, de ő meg van győződve róla. Táplálkozásban a lényeg az, hogy mindenki egyen azt ami jólesik, de legyen változatos.

Mozgás

A mozgás örömére mindenkinek szüksége van, nem csak fizikálisan hanem pszichikálisan is jól hat ránk. Nem hiába van a mondás: ép testben ép a lélek. Aki nem élsportoló, de rendszeresen mozog, idővel észreveszi, mennyire jó hatása van a mozgásnak a szellemi képességre. Jobban tud koncentrálni, éberebb lesz és emlékező tehetsége is javul annak, aki mozogni kezd. A fizikai hatását talán nem is kéne tárgyalni, hiszen az erősebb testnek, erősebb az immun védekezése is. Ha meg is betegszik egy sportoló, gyorsabban épül fel.

Mértéktartás

Nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne éljünk, vagyis soha ne cigizzünk, vagy ne igyunk alkoholt, vagy ne kávézzunk. Érdekes míg sokan károsnak találják, kis mértékben orvosság a kávé vagy az alkohol. Napi egy kávé javít a koncentráló képességünkön, éberebbek leszünk, sőt hosszú távon megfigyelték, jobb marad a memória állapota idősebb korban azoknál, akik rendszeresen kávéznak. Az alkohol jót tesz az alacsony vérnyomásnak, a vesekő kialakulásának, agyvérzés és vérrög képződés kialakulásának csökkenti az esélyét.

Stressz

A stresszmentesség meghosszabbítja az életet. Aki stresszes nem csak lelkileg, de fizikailag is gyengének érzi magát. Kialakulásának okai a zajártalom, dohány, alkohol, hosszan tartó kényelmetlen testhelyzet, kevés alvás, sok alvás, jó vagy rossz hír, helytelen táplálkozás.

Tünetei ismerősek lehetnek: „valamit elfelejtettem” érzés, „nincs időm semmire”, türelmetlenség, zajra érzékenyek vagyunk, kedvtelenség, túlpörgés. Ha ezek közül akár egy is ismerős, akkor változtatnunk kell rajta.