ingyenes webstatisztika
     
 


Fekve nyomós padok

Mi is a fekve nyomós pad?

A legalapvetőbb karizom erősítő és mellnövelő. Ezt a padot senki sem hagyja érintetlenül. A felső testre itt erősítünk a legjobban. Egy új ára kb. 20-30 ezer körül van, de otthoni használatra csakis már haladóknak javasolt, mivel ez lehet balesetveszélyes is. Amikor levesszük a súlyt róla, akkor teljesen alatta vagyunk és egy rossz mozdulattal magunkra is ejthetjük. Ez lehet akkor, ha túl nagy súlyt pakolunk rá és nem bírjuk, vagy ha félretesszük a súlyt, kicsavarhatja a karunkat. Azért senki se ijedjen meg, nem halálosan veszélyes szerkezetről van szó, nagyon ritka a baleset, de tényleg csak az vegyen otthonra, aki már kipróbálta és tudja mennyit bír.

Előfordul, hogy kombinálják lábemelő szerkezettel. Ez nagyon praktikus, hiszen két gépet egyben vehetünk meg és alig kerül többe az ára.

Amit adnak hozzá egy acélrúd mely mellé kerülnek a súlyok. Több kategóriája van a rudaknak is. Lehet kapni 1 kg-osat is, amire felpakolható kb. 150 kg súly. Bár edzőtermekbe 20 kg a normális rúd súlya és kétszer annyit elbír.

A fekve nyomás több izomra hat egyformán. A kar izmaira: bicepsz, tricepsz, váll és a mellizomra. Praktikusan ki lehet használni a rúd fogását, hiszen ha szélesebbre fogjuk akkor könnyebb lesz az a súly, ha vállszélességbe, akkor nehezebb, de mindegyik fogásnak megvan a maga szerepe. A széles fogás szélesíti a mellünket a keskenyebb meg kiemeli a mellett, és jobban növeli a tricepszet.

A legjobb a kinyomáskor kilégzést, leeresztéskor belégzést végzünk. Ne végezzük túl gyorsan a fekve nyomó gyakorlatot, mert az ízületeink és izmaink fogják bánni. Lassan, de ne túl lassan ereszük le és nyomjuk fel. A súly akkor van a legideálisabb pozícióban, amikor a szegycsont felett helyezkedik el, nem a fej vagy a has felett.

A fekve nyomást „királynőnek” is hívják mert nélkülözhetetlen kelléke a sportnak és ez a legnépszerűbb is. Mindenkinek ajánlom, aki kondizni szeretne.