ingyenes webstatisztika
     
 


Ficamok

Kissé kellemetlen témát kezdtem el, de erről is beszélni kell, mivel érdemes tudni mi ez és hogyan kell kezelni. Bár remélem csak elolvassátok és azon kívül nem fogtok ezzel a problémával találkozni. Hamarabb helyreáll, mint egy törés és nem is okoz olyan nagy gondot és fájdalmat, könnyebben is kezelhető. Ha nem szakad el az ínszalag, még a trauma után is lehet használni akár, csak óvatosabban. A leggyakrabban a váll szenved ilyen jellegű sérülést, a legkevesebb alkalommal a nyak.

Annyit érdemes tudni róla, hogy a csontok végei, amelyek az ízületet alkotják, helyzetileg megváltoznak, kóros állapotot hoz létre. A ficamnak is vannak fokozatai. A teljes ficam esetében az ízületek nem érintkeznek egymással. A másik a szubluxáció, vagyis az ízületi végek csak valamennyire érintkeznek össze, de nem a megfelelő pozitúrában. Ezt részleges ficamnak vagy félficamnak is hívják.

A ficam elmozdulási irányát a perifériás csont szerint nevezik meg.

Leginkább olyan ízületek „mennek ki”, melyeknek nagy a szabad-mozgása : boka, váll.

Vannak veleszületett és szerzet ficamok. A szerzett ficamok általában traumások.

Itt fontos a két rész megfelelő összeillesztése és rögzítése.

A ficamot vizuálisan könnyen felismerhetjük, k is lehet tapintani, de nem minden ilyen jellegű sérülés jár fájdalommal.
A sérült rész mozgatásra nem vagy csak alig alkalmas.

Kezelni nem embert próbáló feladat, hamar helyre jön, van hogy már bokaficam rögzítése vagy ellátása után mehetünk haza a saját lábunkon, de a legtöbb esetben is egy hét alatt rendbe szokott jönni és rá lehet állni. Amennyiben mereven beállt a rossz pozícióba, érzéstelenítéssel kell helyredobni az elcsúszott ízületi végeket. Ha nem olyan komoly, már mozgathatóak is, de persze pihentetni kell. Komolyabb esetben nem szabad ráállni és rögzíteni fogják.

Amennyiben nem lehet helyre varázsolni, kénytelenek vagyunk megműtetni. Az ínszalag szakadást csak a sebész tudja helyrehozni, sajnos az magától nem gyógyul meg. A kórházakban meg szokták kérdezni, hogy akarjuk e műttetni magunkat- mivel ugye ez a szabály-, maradhatunk úgy is, csak utána sokszor ki fog fordulni, ficamodni az adott terület, nem érdemes hanyagolni a dolgot.

A lényeg ha mindenképpen műteni kell, egy jó orvost találjunk magunknak, akit ajánlanak, mivel komoly műtétről van szó és sokkal hosszabb a felépülés még sikeres műtét után is.