ingyenes webstatisztika
     
 


Fokozott verejtékezés

Mi is tulajdonképpen az izzadás?

Valójában az izzadás természetes folyamat és a verejtékmirigyek felelősek érte. Valójában a kiváltó inger vérbőséget okoz és annak függvényében jön belőled. Érdekességként megemlíteném, hogy stressz hatására a talp és tenyér izzadása valójában azért van, mert a test riadót fúj a mirigyeknek és a verejték segítségével talpad és tenyered jobban tapad futás vagy mászás esetén. Hát ezekre már nem túlságosan van szükségünk.

A tünet az egész testet érintheti, de van akinél csak tenyér, talp, hónalj vagy lágyék területeire vonatkozik. Mindegy hol és merre jön ki, kellemetlen az tény. Akkor a legkelletlenebb, ha még szaga is jól érezhető - bromhidrózis - ahogy a dokik hívják.

Az izzadást kiváltja a láz, vagy a szorongás, de ha nem ezen okok hozzák elő a tünetet, akkor érdemes megvizsgáltatni magunkat. Ez lehet a pajzsmirigy-túlműködés, alacsony vércukorszint és idegrendszer hibája. Az első kettő vérvizsgálattal könnyen kimutatható.

Aki nagyon izzad részterületeken, mint hónalj vagy talp, azt aluminiumkloriddal lehet enyhíteni. Az alkalmazás előtt szárazon kell hagyni és vékony fóliával beburkolni. Ezt már reggel le is lehet venni. Van akinél naponta kétszer is végezni kell ilyen gyógymódot, de hamar megszűnik a panasz akár egy héten belül. Ha allergia alakul ki, akkor sajnos más módszert kell használni.

Próbáljuk ki a metenamin oldatot vagy csapvízzel iontoforézist. Azonban komolyabb esetben sebészeti beavatkozást kell végezni, ahol eltávolítják a mirigyeket. Aki mentális okokból izzad, azt természetesen pszichológus kezeli.

Aki egyelőre nem talált megoldást, próbálja meg minél inkább tisztán tartani a bőrét, így egy időre eltűnnek a szagot okozó mikrobák. Próbáljátok ki a klór hidroxid vagy egyéb fajta tusfürdőt, mely fertőtlenítőszert tartalmaz. Még olyan is előfordul, hogy csak a hónaljszőrzetet kell eltávolítani. Használjuk a baktérium mentes krémeket is.

Nem szabad elkeseredni, sok megoldás lehetséges, de ha tényleg már semmi nem használ, akkor legyünk kreatívak és találjuk ki milyen módon tudnánk eltitkolni a „kis” problémát.