ingyenes webstatisztika
     
 


Günter Schilerkamp

A nagy változtatás

Tehetséges versenyző, aki elért néhány jó helyezést és a 2002-es Mr. Olympián megverte Ronnie Colemannt, az ötszörös bajnokot. Felkészülése a híres Charles Gass személyi edzőnek köszönhető. A profik versenyében soha nem volt még olyan remek formában mint akkor. Több mint 10 év kondizás után is fel lehet lelni valakinél hiányosságokat, mind az edzésben és mind az evésben. A fejlődés egy idő után megáll, beáll a szervezet és szinte alig lehet még jobban felturbózni az izmokat. Ennek több oka is lehet: genetikailag nem vagyunk többre képesek, vagyis elértük a csúcspontunkat; nem vesszük észre a lustaságot; a diétánk nem a legjobb számunkra; időnkét váltani kell edzés formát, mert lehet nem dolgoztunk meg minden izmot egyformán. Ha ügyesek vagyunk, akár néhány hónap alatt is kicserélődhetünk. Lehet úgy is gondolkodni a fejlődést illetően, hogy egyik gyakorlatnál sem megyünk 5-6 ismétlés szám alá.

Günter esetében az edzés módszerek hatalmasat változtak. A mellkas felső részére, hogy több gyakorlatot végeztek tárogatással, mint fekve nyomással. A tárogatásos műveletet még a ferde pados nyomás előtt végezték, hogy elfárasszák azt az izomcsoportot, így már a ferde padon nem kellett annyit dolgozni.

Amikor már hozzászokott az izomzata Günternek, akkor már a ferde padossal kezdték az edzést. Egykezes súlyzókkal is végezték, amire a szervezetnek megint reagálnia kellett. Folyamatosan változtattak az emeléseken. Ahogy megizmosodott az adott részen, újra más gyakorlatra változtatott.

A vállazást is megváltoztatták. A mindenki által végzett gyakorlatot megváltoztatták teljesen kinyújtott karokra. A vállra hatást gyakorló nyomásokat is bevették, amit eddig nem nagyon használt, mert nem tartott fontosnak, hogy nyak mögött csinálja.

Hátazáshoz már a lényeg meg volt alapozva, döntött és egykezes evezéseket kellett csinálnia. A 2002-es csatára a lábak teljesen rendben voltak, ezért azt nem változtatták.

Günter edzésprogramja: egyszer egy héten teljesen végig megy az összes gépen. Vasárnap a 4 fejű combizomé a szerep, hétfő csak a hát edzés napja, a lábbicepsz és vádli kedden van szétbombázva, szerdán a mellkasé a főszerep, csütörtökön pihenés, a péntek a vállaké, a szombat a bicepsz és a tricepsz napja.

Aki már évek óta edz és nem lát változást egy ideje, az próbáljon változtatni vagy ha van pénze, a legjobb ha edzőt fogad.

Günter hátránya a magassága. Aki alacsonyabb, a munka jobban meglátszik rajta. Ha felszed néhány kg izmot magára, egy alacsonyabb embernek sokkal jobban meglátszik, vagy az ugyanannyi edzéssel elért 50-es kar akkorának tűnik mint ha 60-as lenne.

A cikk végére kiderült, hogy mindig érdemes váltatni, mert lehet már elértük a holtpontunkat és nem is vesszük észre magunkat. Aki már nem fejlődött egy ideje, próbáljon váltani, mert abban van a siker kulcsa. Még az ilyen nagy sportolók is, mint Günter, képes volt a változtatásra és meglett az eredménye nagyon rövid idő alatt. Bizonyítsuk be magunknak, hogy többre vagyunk képesek!