ingyenes webstatisztika
     
 


Izomláz

Az izomláz mindenki számára ismert jelenség. Aki hirtelen vagy túlzottan megerőlteti magát, a vér besavasodik és fájni kezd. A legjobb gyógyszer, ha másnap megint megmozgatjuk, vagy kinyújtjuk, ezzel kimegy belőle a fölösleges tejsav és egyéb mérgek. Bár mint tudjuk, mindig van ellenérv. Tejsav minden edzés után keletkezhet még élsportolóknál is, felezési ideje pedig pontosan 20 perc, vagyis ennyi idő kell, hogy lebomoljon a fele, viszont az izomláz órákkal a megerőltetés után keletkezik. Szerintük a mikroszkopikus szakadások a rostban. Itt gyulladás keletkezik, ami megmagyarázza a fájdalmat. A meleg borogatás vagy szauna jót tesz az izomláznak, mert javul a vérkeringés és regenerálja az izom rostokat.

Amerikai kutatók kikísérleteztek, hogy a meggylé gyakori fogyasztása csökkenti az izomláz előfordulsását, mert azok a fehérjék, amik ezt okozzák, akadályoztatva vannak általa. A jelenség magyarázatára a meggyben található gyulladáscsökkentő anyagok adnak választ.

Ha valaki boszorkánykodni szeretne, az próbálhat citromolajat vagy használhat Árnikát balzsamként.

Aki lazán veszi az akadályokat, íme egy lehetőség, mivel a sör is segít nekünk enyhíteni a fájdalmat. Vagyis egy kemény munkanap után nyugodtan lehet sörözni, mert az még erre is jó hatással van, mivel pótolja a folyadékmennyiséget és a benne lévő antioxidánsok csökkentik az izomlázat és a fáradtságot is. Van olyan sportoló, aki edzés közben issza, de a legtöbben edzés után ajánlanák,de szerintem ezt mindenki maga dönti el. A lényeg, ne legyen nagy a mennyisége. Persze az ellen tábor szerint dehidratál, vagyis sok víz mellett ajánlott inni, ha már sportról van szó.

Ha elkerülhetetlen számunkra a nagy megerőltetés, akkor próbáljunk kis szüneteket beiktatni, de ne hirtelen hagyjuk abba, hanem lassítva a tempót.

Hát a sok receptúra közül mindenki kiválogathatja a magának megfelelőt, de ha van kedve, akkor próbálja ki mindet és akkor megbizonyosodhattok ezekről az állításokról. Mivel majdnem mindenhol találni ellenérvet ezért valószínűleg a különbözőségünk az oka, vagyis mindenki másnak másfajta terv a jó, ez így van az edzéstervekkel is.