ingyenes webstatisztika
     
 


Izomsérülések

A sport jó arra, hogy megmutassuk mire vagyunk képesek, elismerést szerzünk vele, pénzt, hírnevet és egészséget. Van, aki ezt mind bezsebeli, de van aki ebből semmit sem ér el. Akik rendszeresen sportolnak, szinte biztos egy-egy sérülés. Az élsportolók meg különösen ki vannak téve a veszélynek.

Az izom az egyik látható mozgató rugó iszonyatos terhelésre képes. Az izmok két-háromszor nagyobb teljesítményre képesek, mint amennyit kihasználunk belőle. Ez azért van így, mert az agy nem engedi túlteljesíteni őket, mert könnyen megsérülhetünk, izomszakadást szenvedhetünk el.

Amik előfordulhatnak: zúzódás, izomszakadás, krónikus izomfájdalom.

Zúzódás esetén a bőr alatt lévő kötőszövet bevérzik és így kék-sárga színre vált a sérült terület. Amennyiben olyan erős ütést kaptunk, az csak rá néhány nappal derül ki. Ha észrevesszük, ne terheljük, , mert a szövet csak romlana, hanem kezeljük, mert akkor regenerálódhat teljes mértékben.

Izomszakadás esete a túlerőltetés miatt bekövetkező sérülés. A húzóerő túl nagy az izomzat számára és teljes vagy részleges szakadás következik be. A sérüléskor érezhető az éles fájdalom, de ha pihentetjük nem lehet érezni annyira. Érezhető és látható tünetei vannak: beduzzad és érintésre fájdalmas, aztán néhány órára rá jön az elszíneződés és mozgáskorlátozottság. Az izomfunkció teljesen ki fog esni. Ha nagyon kiterjed a vér, akár akut comparment szindrómát is okozhat.

Vérömleny akkor jön létre, mikor használjuk az izmunkat. Ekkor megindul a vérbőség fokozás. Ha kóros mértékű, a vér eltávozik az érpályából és a zárt izomban keletkezik a vér. Olyan heveny fájdalmat lehet érezni, ilyenkor muszáj pihentetni pár napig.

Izomfájdalmat lehet érezni megfázáskor is, de mozgásszervi megbetegedés esetén is a gyulladásban lévő ízületek izomfájdalmat okoznak. Lehet hormonális és daganatos betegség tünete is. Az ideggyengeségben szenvedők inkább izomgyengeséget éreznek.

A biztonságos sport az úszás, mert ott alátámasztja az izmokat, nem fog elszakadni könnyedén.

Hihetetlenül hangzik, de a test úgy épül, hogy kis sérüléseket okozunk a rostoknak. Amikor nagy terhelésnek tesszük ki az izmokat nem jut elég oxigén a sejtekhez, így ezalatt elhalnak vagy sérülnek. A testünk pótolja a hiányzó sejteket, de valamennyivel több sejtet küld oda, hogy megint ne legyen sérülése. Így növekedik az izom. Ha már túl nagy súlyt emelünk, akkor már egészségtelen sérülés következik be, szóval figyeljünk oda és az elején edzővel konzultáljunk, ő tudja miből mennyi kell.