ingyenes webstatisztika
     
 


The Legend

az első Mr. Olympia

Larry Scott

1938. október 12-én született Pocatelloban, Idaho államban, jelenleg Sult Lake City-ben lakik. Most is találni róla rengeteg információt és videókat különböző portálokon, és példamutatóan kirobbanó formában filmezték le még 60 éves korában. Irigylésre méltó hatalmas bicepsszel.

Egészen 1959-től ahogyan színre lépett, végig az első helyeket birtokolta egészen 1966-ig. Ő a világ első Mr. Olimpiája. Hatalmas figyelmet keltett az akkor induló még gyerekcipőben járó új sportnak, a hatalmas karok és széles vállak, egy szőke, charme-os pasival összegyúrva. Az összes Weider kiadványt ő testesítette meg, 28 évesen elérte azt, amit ebben a sportban csak lehet. Azt a maximumot, amiért ma annyian versengenek.

Visszavonulásakor kétszeres Mr. Olympia bajnokként maradt meg a köztudatban és sosem fogják elfelejteni a nevét.

Az egész testépítős életmód még végzős középiskolásként kápráztatta el. Egy újságban látott címlapon George Pain díszelgett olyan felirattal, hogy neki is lehet ilyen karja. Mivel sok lehetősége akkoriban még nem akadt az embereknek, ő egy traktor tengelyt fogott be magának testépítés gyanánt.

1958-ban elhagyta szülővárosát és Kaliforniába ment, ahol találkozott első mentorával Lou Degni-vel, aki annak idején a legjobb volt e sportban. A legjobb döntése alapján átment Giordina, a Vas Guru termébe edzeni, ahol az akkori alapokat adta meg olyan minőségben, hogy azokat a technikákat még ma is használják.

Giordina javaslatára kezdte el használni a prédikáló-padot, amit már csak az ő nevével emlegetnek scott-pad. Ezen fejlesztette ki legendás karhajlító edzését és formáját. Gömbölyű vállait is szintén Giordina „down tha track” -féle edzéstervnek köszönheti. Ne felejtsük megemlíteni, hogy Giordina tartotta az első megbeszélést a szteroidok használatáról, rendszeres szedéséről. Ez volt az első, hogy nyíltan lehetett róluk beszélni.

Larry Scott hihetetlen módon nem is szedet sok „erősítőt”, hiszen napi csak 15 mg dianabol volt a maximum számára.

1965-ben sikerei után létrehozta a Mr. Olympia címet. Rá néhány hónappal, de még ugyanazon évben fejére került a korona.

Rá egy évre ismét megkoronázták és ott bejelentette, hogy visszavonul, mivel már elérte amit akart.


Ő volt a legelső testépítő, aki figyelt a táplálkozására, szerinte 80%-ban függ az eredmény tőle. Nem is hiába, az ő nevéhez mérten kezdtek egyre népszerűbbek lenni a fehérje-koncentrátumok. Akkoriban saját tanácsadója volt, aki tulajdonosa volt egy protein-koncentrátum gyártó cégnek. Ebből nagyon sokat fogyasztott. Ha kemény edzésről volt szó, akár napi fél kilót is „eltüntetett”, de legalább 25 grammot naponta, nem is beszélve az aminosavak beviteléről.

Soha nem fogják elfelejteni e kiváló sportolót. Aki tényleg imádja a testépítést „kötelező” számára ismerni Larry Scott-ot és az ő legendáját.