ingyenes webstatisztika
     
 


Lee Haney

Az óriás

A nem éppen apró termetű ember még e sportágban is nagy darabnak számít. Talán nem is véletlen, hogy rengeteg első helyezést ért el a pályafutása során. Ebből - nem semmi - érdemes megemlíteni, hogy 8-szor volt Mr. Olympia. A cím azt jelenti a világ legjobb testépítője. Nem rossz eredmény. Az eredményes testépítő 1959-ben született és folyamatosan nyerte meg a versenyeket. Már 1978-ban elkezdte karrierjét és egészen 1991-ig versenyzett, amit hozzá méltóan meg is nyert. Arnold teljesítménye 6 bajnoki cím egymás után.

Már abbahagyta a 8. cím elnyerése után. Jelenleg a fitnesz centerének él és a feleségével egy non-profit vállalkozásba is belekezdtek, ahol 16 hektárnyi üdülőhelyet hoztak létre az ifjúságnak.

Már nem tudná magát elképzelni úgy, mint versenyző. Nem hiszi, hogy egy 9. olympiai cím már számítana bárkinek is annyira, hogy előre dobná a karrierjét. Akkor meg végeredményben felesleges. Még a pénz se csábítaná vissza, pedig nem hangzik rosszul 400 ezer dollár, de nem a pénzért csinálta, hanem a sport iránti rajongásból.

A mai profik - tisztelet a kivételnek - már csak a pénzért versenyeznek, veszik a drága házakat és kocsikat, mivel nagyon jól keresnek, de arra nem gondolnak, hogy ez nem tart örökké. Ő az idők során anyagilag függetlenné tette magát, mert előre gondolkodott.

A családot és a kapcsolatokat nem kell hanyagolni a címek elnyerése érdekében, erre ő is egy jó példa, hiszen teljes családi életet élt. Sok profi szinte mindent felad azért a bizonyos bajnokságért cserébe. A régi és a mai versenyzők között a nagy különbség az összetartás és a barátságosság. Régen jól kijöttek egymással, sőt barátok voltak, ma már szinte nincs is.

Még ma is bízik magában és ha nagyon akarná, akkor úgy érzi, meg tudná nyerni a következő Mr. Olympiát is.

Sokan ilyenkor azt kérdezik, mi a titka? Egyöntetűen mindegyik híres sportoló a kitartást említi. Ő megemlíti Isten segítségét is, hogy nélküle és a családja nélkül sosem lett volna az aki.

Mindig azt bizonygatta, nem kell a testépítés miatt mindent feladni, mert nem egy volt profi sportolót lehet említeni, akik a sikerek után kevés pénzt és rengeteg csődbe jutott kapcsolatot képesek csak felmutatni.

19 éves kora óta versenyzett. Első két versenyén 4. helyezést ért el, de utána megállíthatatlan volt. Még egy 4. becsúszott ugyan, de 13 év alatt elért 17 első helyezést és sosem ment 4. helyezés alá, azokat is csak a karrierje elején szerezte.

Kitűnő sportoló, valódi ikon, sokat lehet tőle tanulni és mindig is talentum marad a sport történetében.