ingyenes webstatisztika
     
 


Levegőnk

A levegő egy fontos kellékét képezi az életmódunk egészséges kialakításához. Nagyon leegyszerűsítve az agyonszennyezett főváros közepén élni vagy a faluvégén erdő mellett egy kis házikóban lakni, borzalmas különbség. Ha jól számolom, az erdő melletti kunyhóban olyan 10 évvel élvezhetjük tovább a nyugdíjunkat.

Sajnos Magyarország folyamatosan dönti meg a rekordokat szennyezettséget illetően és ez világszinten sincs másképp.

Ma már elképzelhetetlen, hogy valamikor régen még gyönyörű erdők, tavak voltak a ma legszemetesebb tájakon.

Amikor megvizsgáljuk, miből áll a levegő, megdöbbentő, hogy a mindenki által ismert oxigén csupán 20,93 %-ban van jelen a levegőben és 78,09%-a nitrogén és a többi egyéb gázok meg por stb.

A levegő tiszta állapotban észrevehetetlen, mivel se szaga, se színe, súlya viszont 1,293 g/liter. Vízben oldható, de megváltozik a szerkezete és az oxigén 34%-os lesz. A mai technika lehetővé tette, hogy cseppfolyósítsák. Ezt úgy érik el, ha lehűtik -190 celsiusra. Lényege pedig a könnyen szállíthatóság. Ilyen állapotban világoskék színe van és a nitrogén eltávozása miatt sűrű az oxigén benne.

A légtömeg földrajzilag változik és más neve is van: sarkvidéki (arktikus), forróövi (szubtrópusi) ,egyenlítői és mérsékelt övi.

Sajnos a levegő nagyon szennyezett, de ha teszünk érte valamit, talán javulhat az állapota. Tele van káros anyaggal. Még 1952-ben fedezték fel halálos hatását, mert egy hét alatt meghalt 4000 ember, rá egy évre pedig 8000 ezen ok miatt. Rá nem sokkal törvényben kezdték szabályozni a kibocsátható mennyiséget.

Milyen mérgeket szívunk be nap, mint nap

  • szénmonoxid, mely széntartalmú anyagok elégetésekor jön létre, mint tüzelő, erőmű vagy a belső égésű motorok
  • kéndioxid, mely kénsavgyártáskor keletkezik vagy kéntartalmú anyagok égetésekor
  • nitrogénoxid, robbanószerek, üzemanyagok
  • kőolaj, vegyipar
  • szerves hulladékok, mint lakk, műanyag, gyógyszer gyártás
  • por, az ipar velejárója
  • radioaktivitás, hidrogén és atombomba, vagy reaktorok származékai
Ezekből szépen kialakul az asztma, rák, szilikózis.
 

Mint egyszerű ember, úgy tudnánk fellépni ez ellen, hogy szelektálva dobjuk ki a szemetet és visszaváltjuk az üvegeket, amit újra tudnak hasznosítani. Sajnos az üvegházhatás eredménye a globális felmelegedés és a bőrrák kialakulása különösen fokozódott az ózonréteg miatt.

Figyeljünk oda a környezetünkre és egyszer majd visszakapjuk a Földet úgy, ahogyan megkapták ősapáink.