ingyenes webstatisztika
     
 


Magas vérnyomás

A legtöbb ember nem is tud a betegségéről és még ennél is többen vannak, akik meg nem törődnek vele. Ha megállapította a doki a hipertóniát, akkor változtassunk étrendünkön és kezdjünk el mozogni.

Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabona és zsírszegény tejtermék fogyasztása javallott.


Csökkenteni kell a nátrium bevitelét a szerzetbe. A túl sok só fogyasztása, víz visszatartásra ösztönzi a szervezetet, megnő a keringő vér mennyisége.

A mai világban azért nem olyan könnyű megszabadulni a nátrium bevitelétől, hiszen az áruházak polcain, tartósított élelmiszerekben, porlevesekben nem kevés található. Figyeljük meg csak a címkéket, ne vegyük meg azokat, melyeken az olvasható, hogy magas a nátrium vagy a só tartalma.

Bármilyen diétát is követünk, sok zöldség és gyümölcs mindannyinál kötelező, ez tényleg így van, nyugodtan együnk megfelelő mennyiségű természetes ételt. A zabkása is csökkenti a vérünk nyomását. A vérnyomásra jó a bor vagy sör, de max. csak egy-egy pohárral.

Magas vérnyomásra késztetik a fölösleges kilók a szervezetet, ezért ismételten, mozogjunk sokat!

A dohányzás is emeli az egekbe, igaz nagyon nehéz leszokni róla.

A stressz is kivált magas vérnyomást, tartsunk háziállatot, vagy meditáljunk, keressünk hobbit - például a testépítés -, vagy próbáljuk meg valahogy kikapcsolni az agyunkat.

A magnézium is jó hatással van ránk, mert hozzájárul a véredények falában lévő simaizomszövet ellazulásához és ezzel segíti az erek kitágulását. Olyan cuccot keressünk, mely magnézuim-citrát vagy magnézium-glükonát formában tartalmaz ásványi anyagot. Szedjünk magnézium mellé kalciumot is, de legalább 2 órát várjunk a két cucc között.

A galagonya hatóanyaga tágítja az ereket, mint a drágán felírt vérnyomás csökkentők. A fokhagyma is segít nekünk! Az ómega-3 zsírsavak is korlátozzák az érszűkítő anyagok termelését. Együnk ezért halat vagy együnk naponta egy halolajat.


Ha tényleg magas a vérnyomásunk, szerezünk be néhány ezerért otthoni vérnyomásmérőt, mert sok embernek már felmegy a vérnyomása, ha rendelőbe kell mennie. (fehérköpeny-szindróma).

Legyünk egészségesek és mozogjunk rendszeresen!