ingyenes webstatisztika
     
 


Megfázás

Óriási probléma! Voltatok már olyan helyzetben, hogy edzettetek keményen hónapokig, aztán jött egy megfázás és két hét alatt visszafejlődtél 10-20%-ot? Ez az egyik legádázabb ellensége a kondisoknak. A testépítés hosszú távú befektetés, ami voltaképp egy pengén táncol, mert amint kihagyunk 1 vagy két hetet, rengeteget esünk vissza. Megfázni könnyen lehet, de ha már megkaptuk, próbáljunk meg erőt venni és minél gyorsabban leküzdeni a betegséget. A betegség hosszát meghatározza a fittség is és mennyire élünk egészséges életet.

Aki esetleg nem tudja, a betegségért a vírusok a felelősek. Ennek kivédésére az immunrendszer hivatott, több-kevesebb sikerrel. Persze a kívülről bejövő ártalmas lények behatolhatnak bőrön vagy légutakon keresztül a testünkbe. Ha sérült a nyálkahártyánk hideg időkben, könnyen bejutnak a vírusok, szépen elszaporodnak és máris „élvezhetjük” az otthoni kényszer szabadságot. A leggyakrabban az influenza, párainfluenza, adeno, rhino vírusok amik nem hagynak minket békén. Kezelni tényleg érdemes ezeket, nem csak azért mert sok időt kihagyunk az edzésből, hanem mert arc- , homlok -, mandula -, középfül- és tüdőgyulladást kaphatunk. Az már nem is túl kellemes és még jobban elnyújtja a betegséget!

A tüneteket mindenki ismeri, láz, hidegrázás, gyengeségérzés, izomfájdalmak, torokfájás stb.

Az állkapocs alatt kitapinthatóak a nyirokcsomók, a gyerekek esetében generalizált nyirokcsomó is előfordulhat, ami vakbélgyanúra ad okot.

Ha tovább tart mint 3-4 nap, mindenképpen menjünk el dokihoz, pláne ha fülfájást vagy produktív köhögést érzünk.

Megelőzhető a betegség, ha odafigyelünk magunkra és környezetünkre. A hidegben nagyon jól érzik magukat a vírusok, de ennek ellenére nem tilos a hidegben tartózkodni, ha kellőképpen fel vagyunk öltözve stb. alapból is jót tesz az egészségünknek, de ilyenkor sok gyümölcsöt együnk amelyek vitaminban gazdagok. A C-vitamint bármikor lehet szedni, túlzásba sem lehet vinni, de van aki hajlamos arra, hogy húgykövet kapjon a sok C-vitamin bevitel miatt, de ebből a vitaminból, nyugodtan fogyaszthatunk napi akár 500-1000 mg-ot is. A C-vitamin nagyon sok betegséget kezel és ha véletlenül túl sokat vennénk be egyszerre - azért erre vigyázzunk - akkor is kiürül a szervezetből 2-3 óra alatt.

Megfázás esetén a sok folyadék és az ágyban való pihenés és a betegség kiizzadása a legjobb módszer.
Mindenkinek másmilyen a szervezete ezért másképpen gyógyul. Huszonéves korban már ismerjük annyira magunkat, mit érdemes tenni ez ügyben.