ingyenes webstatisztika
     
 


Nyújtás fontossága

Nem hiába nyújtanak a testépítők is. Bár kissé furcsának hangozhat, hogy ennek aztán mi az értelme, de bebizonyítom, hogy igen is van. Egyetlen hátránya igaz van. De erről majd később, most nézzük miért is fontos ez a fajta mozgás számunkra.

A legeslegjobb, ha rögtön edzés után nyújtjuk meg az elfáradt izmainkat.
Ebben nincs semmi rossz. Nem csak a hajlékonyságunkat óhajtott növelni e dolog, hanem még az izmok tömegének minőségi nagyobbodását is elősegíti, és még izomfájásod sem lesz, ha ezt a módszert alkalmazod.

Aki hiszi és aki nem, edzés után az izmok bizony elfáradnak, nem is kevésbé megrövidülnek, mert be vannak durranva. A folytonos edzés miatt rövidülnek el, és már a te teljesítményedet nem is tudod úgy fokozni egy idő után, mint előtte. Bár amikor felduzzad edzés után igaz nagyon jól néz ki, de ez a tejsav miatt van és izomláz fog kialakulni, amit a nyújtással lehet onnan eltüntetni.

A statikus nyújtás regenerálja az elfáradt izmaidat és visszaállítja a megfelelő méretre őket. Amint kinyújtottuk, az izmunk visszaállt a normális méretére és nem is látszik már olyan nagynak, de ne aggódjunk, hiszen ezzel csak jobban regenerálódik majd, és egy idő után fogjuk majd tapasztalni a jótékony hatását. Nem fogja visszanyomni az izmainkat, inkább egy idő után nagyobbak lesznek tőle. Igazából a nyújtás és a testépítés egymás segítségére vannak.

Említettem a statikus nyújtást. Ennek jelentése, hogy megtartod a pozíciót. A végsőkig próbálod nyújtani és tartani, amíg bírod. Ebben már nincs mozgás.

Nézzük az előnyöket:

  • akik végzik ezt a gyakorlatot sokkal kevesebbszer fordul elő sérülés, ha túlfeszítik magukat
  • nem lesz izomlázuk
  • izületek jobban fognak mozogni, hajlékonyabb leszel
  • csökkenti a stresszt
  • az izompólya amely fedi az izmokat egy kötőszövetes réteg, muszáj tágítani, mert hátráltatja az izom gyarapodását.
Akár edzés közben is lehet végezni, miután megdolgoztunk egy izomcsoportot. A nyújtást a legjobb bemelegített izmokkal végezni.