ingyenes webstatisztika
     
 


Pihenés

Ez már jól hangzik. Milyen jó érzés lepihenni egy fárasztó nap után, vagy várni a hétvégét és elfelejteni a pörgős hétköznapokat. Fontos a pihenés, nem hiába hangsúlyozzák a médiában ilyen jelentős mértékben. Sok üzlet ráépül az egészséges életmódra. Folyton kitalálnak valami újat, vagy meghazudtolják egy korábbi állításukat vagy egymást.

Szerencsére akadnak azért olyan cikkek az interneten, amik bemutatják mi a teendő, mi várható, ha nem tartjuk be a dolgokat. A tudomány még nem tárt fel mindent, de vannak olyan megrendíthetetlen alapok, melyek szilárdan fognak állni az idők végezetéig.

Az első amit talán nem is kellene említenem, az a két ágra bomló aktív és passzív pihenés közti különbség. Ezeket talán nem kéne kitárgyalni, de mindenki maga dönti el, hogyan feledteti el a gondolait a munkáról és/vagy egyéb problémákról. Aki az irodában görnyed egész héten, annak kifejezetten üdítő lehet egy jó kirándulás a Kékesre, de aki árkot ás, bizony ki sem lehet robbantani az ágyból.

Pihenni csak az tud, aki nem stresszel valamin. Képtelenség úgy nyugodtan aludni, ha agyalunk valamin, vagy foglalkoztat minket egy befejezetlen ügy. Sokan szenvednek álmatlanságban, de ennek már több oka lehetséges. Lehet a zajos környezet, a fény, egészségtelen életmód, szellemi vagy fizikai zavarok, sőt még az altató túladagolása is! Az orvosok 3 hét álmatlanság után mondják ki, hogy kóros tünet.

A hétköznapokban zavaró, mivel csökken a koncentráló képességünk, ezáltal lejjeb megy a hatékonyságunk, nem lesz erőnk, rossz emésztés, étvágytalanság, érdektelenség és szomorúság.

Nem is hinnénk el, de az emberek 10-20%-a rossz alvó. Aki pedig nem alussza ki magát rendesen, annak csökken az immunitása, elhízhat, magas vérnyomást eredményezhet, instabil lesz, depressziósak.

Próbáljunk, bár tudom nem könnyű tenni valamit, mivel hosszú távon lassan leépítjük magunkat, elhagynak a barátaink. Ha már tényleg krónikus, keressünk fel egy jó orvost, de olyat, akit ajánlanak, hogy tényleg jó kezekbe kerüljünk. Konzultáció után tartsuk be az utasításokat és vegyük komolyan a problémát, hiszen jobban ért hozzá, mint mi és az egészségünkkel játszunk.

Remélem nem volt túl fárasztó a cikk, ha mégis úgy érzed, pihenj egy jó nagyot az ágyon és meglátod jobban leszel!