ingyenes webstatisztika
     
 


Pszichológia

A sport pszichológia a sportoló lelki problémáival foglalkozik. Nem hiába alakult a pszichológiának eme tudomány ága, hiszen a test és lélek kapcsolata már évezred óta ismert. A mozgás fizikailag és mentálisan is hat minden egyes egészséges ember életében. A gyerekek kifejezetten szeretik a mozgást, nagyon is igénylik, hiszen ha nem mozoghatnak rosszkedvűek lesznek, mivel segít levezetni a stresszt. Sokszor hallani edzőtermekben beszélgetés közben amikor a sporttárs arról mesél, milyen jól érzi magát itt. Van amikor semmi kedve lejönni edzeni, de ott minden problémát elfelejt, arra a kis időre.

A lélek problémáival már 1950 óta foglalkoznak az élsportok. Rájöttek, hogy a sportolóknak nem elég, ha „csak” a testüket edzik, léleknek is „gyúrva” kell lennie a jobb eredmény elérésének érdekében. Rengeteg energiát lehet felszabadítani egy jó lelki fröccsel, vagy egy jó lelkesítő beszéddel? Rengeteg folyóirat, könyv és tanulmány foglalkozik a témával, széles a választék. Legfőképpen az amerikai sport filmekben lehet látni ehhez hasonlókat.

A módszerek voltaképpen a páciens tudatos és nem tudatos szerkezetét próbálja feltárni. Megvizsgálja miért választotta az adott sportágat. A pszichológus akkor lép színre, mikor a versenyző teljesítőképessége visszaesik és erre fizikai magyarázat nem adódik.

A pszichológus megvizsgálja az alkalmasságot, összetett mozgás elsajátításában és fejlesztésében segédkezik, valamint a teljesítmény csökkenését kutatja fel és szünteti meg, akár edzővel, akár szülő segítségével.

A kutatás eredményképpen rájöttek, hogy nem érhet el valaki nemzetközi sikereket, hacsak a versenyzőt nem kezelik egyenrangúnak, vagyis felelős autonóm személynek.
 

A teljesítő képességet, az izgalmi szintet, öt csoportra osztották

  1. extrém ha hosszútávon műveli a következőket: atlétikai dobószám, úszás-súlyemelés
  2. erős izgalmi nívónak hívják, aki csak rövidtávon úszik, fut vagy birkózik.
  3. közepes erősséget mértek az izgalom szintjén kosárlabdázók és kézilabdázók közt.
  4. gyenge izgalmi szint vívás és tenisz
  5. enyhe feszültség mérhető a teke, a torna vagy a golf területén.
Az élsport egyfajta kiemelkedési vágy felé irányuló erő. Ilyen például Arnold Schwarzenegger is. Ezzel alapozta meg későbbi karrierjét.

Kezdetén a versenyzők a mozgás öröméért művelik a sportot, később már az eredmény válik fontossá.
Az élsportban már szinte életre-halálra megy a játék. Ez motiválja az embert, hogy összemérje erejét, ügyességét valakivel szemben és legyőzze azt. Ezekhez nem csak izom szükséges, hanem a megfelelő lelki egyensúly és gondolkodás. Az eredmény kimenetele valójában az agyban dől el.