ingyenes webstatisztika
     
 


Térdízület betegségei

A térd artózisának - vagyis kopással járó - tünete sajnos igen gyakori a sportolóknál, főleg azoknak, akik nagy súlyokat emelgetnek hetente. Az artózisba sok dolog bele tatozik: térdfájdalom, szalag sérülés vagy a porc sérülése, vagy a térd kopása, ficam és a rendellenes fejlődés is.

Aki érdeklődik a testépítés iránt és nem csak a felső testére edz, annak érdekes lehet a cikk, mivel lábbal lehet a legnagyobb súlyokat megmozgatni. A térd kéttengelyű csuklóízület és 3 csont találkozik itt egymással. Bár a 3 csont ellenére, csak kettőnek van szerepe a térdet illetően, a szárkapocscsontnak csak mellékszerepet osztottak. A combcsont és lábszárcsont közt helyezkednek el a szalagok és porcok. Ezek tartják, szabályozzák a megfelelő irányba és használatra a térdet.

A combcsont és lábszárcsont szembe néz egymással és külső és a belső oldalon is van félhold alakú porc. A porcok szerepe az ütődések vagy a nagy erők kezelése, csökkentése. A tartást a közöttük futó keresztszalag adja.

Ha nem működne megfelelően, akkor ortopéd vagy traumos dokihoz kell fáradni. Ezt külsőleg megfigyeli, majd tapintással elváltozást keres. Eztán megfigyeli a mozgását. Esetleg röntgenre elküldhetik a beteget. Bár sok esetben elküldik, mert nem mindig lehet átlátni a problémát teljesen még tapintással sem.

A sportolóknál jelentkező gyakori sérülés a rossz mozdulat hatására jelentkező alkati térdkalács-ficam, mely bármikor előfordulhat. Sajnos könnyen kiugorhat, főleg akkor, ha már nem először történik. Jobb esetben helyre is tudja dobni a sérült, mert kézzel érezhető a probléma. Akinél ez a helyzet áll fenn, az sajnos alkati probléma miatt került ilyen helyzetbe.

Ez azt jelenti, hogy fejlődéskor az ízületeknél futási eltérések alakultak ki vagy lazák a szalagok, sőt van amikor nem a megfelelő irányba húzzák a szalagok a térdet mozgatáskor, főleg a terhelésnél és kiugrik. Ha valósan ez a probléma, csakis erősítéssel érhető el változás, ami megerősíti az izmokat, hogy jobban tartsák a helyén a térdünket. Mindegyik sérüléskor kopik a porc és talán a megoldás a műtét lehet csak.