ingyenes webstatisztika
     
 


Tiltólista

Ma is főleg az interneten lehet találkozni olyan növényekkel, amik kifejezetten károsak az egészségre és tiltólistán vannak, de ennek ellenére a forgalmazók nem törődnek ezzel.

A középkorban divat volt a hölgyek szemébe csepegtetni egy kis nadragulya levet, aminek hatására kitágult a pupillájuk. A nadragulya is tiltólistán szerepel. Bár ezek nem szerepelnek egyik étrend-kiegészítő receptjében, mégis van néhány igen káros növény, amit előszeretettel beletesznek a termékekbe. Ilyen pl. az ördögcérna és az orbáncfű. A forgalmazó azt állítja, hogy javítja az állóképességünket. Nehéz betiltani mindegyik szert, mivel a felelősség a gyártóé, akik meg könnyedén kifizetik a büntetést. Ezért a külföldi cégek termékeire nincs garancia! Sőt! Ott még rosszabb a helyzet, mert a 27 tagállamból csak 5-6 kérvényez engedélyszámot a termékhez, a többinek szabad piaca van! Elképesztő, de igaz!

Magyarországon körülbelül 2500 tápkiegészítő van és naponta 5 új jelenik meg a piacon, főleg az interneten.
Az uniós csatlakozás óta már nem kell engedélyt kérni, elég csak elég bejelenti, ha új cucc van.

Különbségek az étrend-kiegészítő, tápszer és gyógytápszer között: ne aggódjunk, mindegyik élelmiszer készítmény!
  • Az étrend-kiegészítőknek egyetlen hivatása az ételekből hiányzó anyagokat pótolni, nem gyógyhatású készítmény, nem is gyógyszer és sokszor nem is rendelkeznek azzal a hatással, amit a dobozra ráírnak.
  • A tápszerek közül említeni lehet az olyan fajtákat, amelyek anyatej helyettesítők, vagy roboráló hatásuk van, sőt még gyógyító célra kifejlesztett terméket is lehet találni köztük. Ezeket kizárólag a beteg emberek részére fejlesztették ki, akik anyagcsere zavarral küszködnek. Ezeket szigorúan ellenőrzik, kizárólag gyógyszerészek állíthatnak elő és forgalmazhatnak, vagyis 0% kockázat!
  • A gyógytáp termékei hiányzó anyagokat pótolnak konkrét betegségekre kifejlesztve.
Ezek nem helyettesítik egymást, normális rendszeres táplálkozás mellett kell őket fogyasztani.

A következő nyomelemek ha benne vannak bármilyen termékben, akár csak egy is belőlük, rögtön betiltják: ón, szilícium, nikkel, bór, vanádium.

A vitaminokat nem könnyű túladagolni.
A legtöbb ilyen jellegű készítmény vízben oldódik fel, így amire már nincsen szüksége a szervezetnek vizelettel távozik. A napi 500-1000 mg-nál több c-vitamin már megterheli a vesét, szerencsére, ritka esetben. Inkább a zsírban oldódóak a veszélyesebbek, legjobban az E-vitamin, de az is csak gyengébb májfunkciónál. Zsírban oldódik az A-, E-, K-, és D-vitamin is, csak orvos vagy gyógyszerészek ajánlásával lehet szedni.