ingyenes webstatisztika
     
 


Tömegnövelés szabályai

Erre a témára külön cikket voltam hivatott írni, mivel nem mindig tudják, hogy az izom növelés és erőnövelés között is van egy-két eltérő apróság. Bizony. Meg kell vizsgálni alaposan a helyzetet.

Az erőnöveléshez igen nagy súlyokat használunk kevés ismétléssel. Ebből kifolyólag az erőnk növekedése az izmunk feszülésének okában keresendő. Viszont vastagodásnál az izmok terhelésének időtartalma a lényeg. Vagyis, ha izomtömeget akarunk egy „kicsit” hatványozni, akkor nem árt lejjebb vinni a széria számban lévő ismétléseket. Legyen 4-5-6 feszítés, ami pont ideális nekünk.

Ne rohanjunk tehát az emelgetésekkel, mert nem érünk el semmit vele és az ízületet is rongálja!


Nehéz súlyokat kell emelgetnünk ahhoz, hogy látványos fejlődést érjünk el. Izmainkban találhatóak a fehér rostok, melyek kicsi súlyokra egyszerűen nem reagálnak. Az ingerület csakis nagy terheléssel jut el hozzájuk. A vörös rostok izmainkban meg már csak különösen nagy terheléssel kezdik figyelembe venni az edzést.

Ezt egy kutatás is alátámasztotta, a vörös rostok sajnos több ismétlés számmal sem reagálnak hamarabb, mint ahogy szeretnénk.

Van egy nagyon jó módszer, amit fél-piramisnak hívnak. Lényegében azt hirdeti, hogy ne dolgozzunk azonos ismétlés számmal a széria alatt, hanem ahogy növeljük a súlyokat, úgy csökkentsük a számolást is. pl.: fekve nyomásnál
 
első 70kg 10-szer
második 80 kg 8-szor
harmadik 90 kg 6-szor

A túl sok sorozat túledzést fog eredményezni, ugyanúgy mint a pihenő nap nélküli edzés. Hagyjunk elég időt regenerálódni az izmoknak, nekik is jár a pihenés!

Vegyük figyelembe melyik testrészünket kívánjuk a legjobban edzeni, mert akkor természetesen azzal kell kezdeni az edzést.

Edzés előtt 1-2 órával vegyünk fel sok szénhidrátot, ami gyorsan felszívódik. Sőt a kemény edzés után rendkívül fontos az evés és ivás, mivel pótolni kell a felhasznált anyagokat.

Nem kell hirtelen sokat enni, ha növelni akarunk, mert zsír is gyarapodik izom mellé! Tudnunk kell, hogy bármilyen tömegnövelést is találunk magunknak, zsír is fog feljönni. Ha tömegnövelőt szedsz az külön nem zsírosít, hanem az általa együtt bevitt eledel.