ingyenes webstatisztika
     
 


Törések

Ez egy trauma. Ha a szervezetünket kívülről támadás éri, akkor sérülést okozó traumát szenvedünk el. Nem csak azon a sérült ponton ér minket a trauma, hanem az egész testben érezzük. Magyarán az egész organikus működés meginog, vagy olyan mértékű is lehet egy trauma, hogy sokkot kap.

Ilyen trauma a törés is. Ha megszakad a csont folytonossága, akkor bizony erről van szó.
Vagyis az az erő, ami behatolt arra a 3 dimenziós térbe ahol a mi csontunk található, sajnos fizikailag erősebb, mint a csont mechanikai ellenállása. A csont ellenállása változó a korral, nemmel megegyezően.

Ha eltörtük valaminket, elvileg fájnia kell, vagy nem tudjuk használni megfelelően. Ezek a szubjektív tünetek. Ha láthatóan máshogyan néz ki a sérült rész, vagy nem a megfelelően tudjuk mozgatni, esetleg recseg, akkor azt objektív jelnek hívjuk.

Ezeket lehet kezelni, de hagyni is lehet, csak akkor csúnyán fog kinézni és nem is tudjuk normálisan használni. Persze a mai modern társadalomban mindenki azt akarja, hogy működjön és gyorsan helyreálljon a probléma. Helyre kell tenni az elmozdult csontokat és rögzíteni kell, akár olyan szinten, hogy valamennyire még terhelhető legyen.

3 szakasza van egy ilyen műveletnek: az elsősegély, majd a sebészeti ellátás és persze az utókezelés.

Amikor a csontokat helyre kell tenni, általában érzéstelenítik a testrészt, mert úgy könnyebb a művelet. Ha már helyre is akarjuk állítani, akkor nincs más hátra, mint rögzíteni a testhez közeli részt és ahhoz illeszteni a testtől távoli részt. Erre egy speciális kifejezés van: húzás-ellenhúzás. Ahogy végeztünk a helyre igazítással, már csak meg kell találni a pozíciót, ahol meg lehet tartani egy helyzetben. A rögzített testrésznek addig kell úgy maradnia, amíg a csontok helyrejönnek.

A törés begyógyul és egy szilárd csontheg marad. Ez a feltétel, hogy ismét aktívan lehessen használni a törött részünket.

A testépítőknél ez még annál is komolyabb, hiszen ezt kondi-időben mérjük, sok kimarad az edzésből. Amit hónapokig építettünk, pár hét alatt eltűnik, ezért vigyázunk nagyon magunkra!