ingyenes webstatisztika
     
 


Versenyek

A testépítő versenyek csöppet sem végeznek semmilyen fizikai erőnlét bemutatót. Ez kimondottan esztétikai sport. A kőkemény edzések és diéták utáni fizikum bemutatása a lényeg, ki hogyan dolgozott az idén.

A verseny folyamán, nincsen semmiféle gyakorlat.

A verseny kezdetén összemérik a versenyzők súlyát, korát , magasságát nemek szerint, majd elosztják kategóriákba.

A versenyzők úgynevezett versenyformában vannak, ami nem hasonlítható össze az egyébként év közbeni súlyukkal. Teljesen zsír és vízmentesek, olyan kevés van rajtuk, hogy azt szinte nem is lehet látni. Ezt „száraz” állapotnak hívják. Ezt az állapotot nem lehet megőrizni, mert lehetetlen, másnapra már el s tűnik.

3 mérkőzés van egy ilyen rendezvényen: szimmetria forduló, izmossági forduló, szabad póz forduló

A szimmetria a jelentkezők arányosságát hivatottak osztályozni. Sok arányosságot figyelembe vesznek. Nem csak mint egész alakot. Megmérik, hogy milyenek az izmok egymáshoz képest, a felső test és alsó test arányát, egymáshoz képest nem fejletlenebb-e a másik izom, izomtapadás helye és hossza, és még rengeteg sok minden. Ezt Leonardo da Vinci aranymetszéses testarány táblája alapján mérik meg. Vannak olyan versenyzők, akik genetikailag előnyben vannak, de ez benne van a pakliban, mint minden sportágban.

Az izmossági versenyben mérik az izmok kidolgozottságát
, fejlettségét, avagy hiányát, az izomsűrűséget, s a „szárazságot” egyaránt. Akinek nem eléggé tűnt el az izmairól a zsír vagy a víz, bizony hátrányba kerül. Nagyon kemény 12-24 órás diéta előzi meg a versenyt. Megnézik a szeparációt, mélységet és az érettséget. 7 kötelező pózt kell csinálniuk a kőkemény sportolóknak.

A szabad póz kategóriában már saját koreográfiát kell előadniuk kötelező és szabad pózokkal egyben. Az tud esetleg kompenzálni, aki genetikailag nincs a legjobb helyzetben és itt tud mutatni valami érdekeset, frappánsat.

Így hát megéri kidolgozni magunkat mind a 3 fordulóban, ha egyikben nem vagyunk a legjobbak, a másikat esetleg nekünk találták ki.

A pózolást is külön meg kell tanulniuk a versenyzőknek, tudniuk kell, mi a legelőnyösebb számukra, hogy meg tudják mutatni a legelőnyösebb adottságukat.

A zsűri szakmai szemmel osztályoz, mindenkit rideg vérrel méreget, szigorúan, de igazságosan.