ingyenes webstatisztika
     
 


Vizelethajtó gyógyszerek

Szépen tudományosan kifejezve kivonja a vizet a szervezetből, aminek eredményeképpen nagyon gyorsan sok súlyt el lehet hagyni, viszont nem hiába tiltott, mivel sok káros hatása is van. Ezeket a dokik diuretikumoknak hívják. Ezek a gyógyszerek megnövelik a vizelet mennyiségét úgy, hogy a káliumürítést fokozzák.

Számtalan fajtája létezik, néhányat kiemelnék, mindegyik ágból.

Az ágak:

  • karboanhidrázgátló diuretikum,
  • kacsdiuretikum,
  • tiazidvázas diuretikum,
  • kálium megtakarító diuretikum,
  • aldoszteronantagonista,
  • ozmotikus diuterikum.
Hát remélem ezek máris sokkal világosabbá tették a témát. Akinek esetleg nem, annak kifejtem néhány ezekhez tartozó cucc jellemzését.

Kacsdiuterikumhoz tartozik a fursemid szer, mely valóban nagy hatású vízhajtó. Nagyon gyorsan hat! Az iontranszport gátolja ami a Henle-kacs ágában található, nem engedi visszahívni az ionokat. Ezzel fokozódik a nátrium-kiválasztás, ezért az ozmotikusan kötött víz ismételt vizelethajtást okoz, sőt még a distalis-tubularis K+ szekréciót is megemeli. Megnövekszik a Ca2+ és a Mg2+ ionok kiválasztása is. Ezekkel máris elvesztettünk bizonyos elektrolitokat, így csökken a húgysavkiválasztás és zavar lesz a savbázis-háztartásban. Ennek rossz eredménye, hogy metabolikus alkalosis irányba tolódik el az egész művelet.

Tiazid vizelethajtókhoz tartozik egy indapamid nevű szer is, amit doppingosok jól ismerhetnek. Elsősorban szívelégtelenség miatt okozott vérnyomás és ödéma kezelésére fejlesztették ki. Sok mellékhatása van: fáradtságérzés, othostaticus hypotonia, alacsony káliumszint, vérképzőrendszeri tünetek, hepaticus encephalopathia, hiperintenzív reakciók.

A káliummegtakarítók közül az amiloridot emelném ki, mely fokozza a nátrium kiválasztást, a klorid kiválasztást és a vizelet kiválasztását. Ezzel szemben akadályozza a káliumexcrtitót. Gyorsan felszívódik, vizelettel távozik.

Aldoszteronok hatásai a distalis tubulus és a gyüjtőcsatornák aldoszteron-receptorát gátolják, akadályozzák. Innen ered a Na permabilitását fokozó hatás. Ha túl nagy koncentrációban használja valaki, akkor a szteroidok bioszintézisét is gátolja. Mellékhatások lehetnek a hasmenés, gastritis, gyomorvérzés, ulcus, fejfájás, allergia. Leginkább kombinálva használják más gyógyszerekkel.

Ozmotikus szerek egyfajta olyan nem elektrolitos anyagok, melyek növelik a plazma és a tubularis folyadék ozmolaritását. Csökkentik a vízfelszívódását, növelik a víz térfogatát amivel felszabadítanak renineket és kiürül az összes elektrolit. Mellékhatásai hányinger, vesebetegség, cranialsi vérzés.

Remélem ezek jól elrettentik azokat, akik véletlenül ezekre akartak rákattanni, mert a rengeteg káros hatás egy öngyilkos merénylethez hasonlít!